logo ms

logo ms

offcanvas
 • Laman Utama
 • Pengurusan
 • Jabatan Pengurusan
 • Bahagian Kewangan & Hasil

Bahagian Kewangan & Hasil

bahagian_kewangan_hasil

Pengenalan

Unit Kewangan berperanan dalam memproses semua tuntutan pembayaran daripada pembekal dan kakitangan. Ia juga bertanggungjawab dalam pengurusan gaji kakitangan.

Unit Hasil berperanan dalam mengutip segala hasil kerajaan dari pelbagai sumber seperti kutipan bayaran pesakit dalam, pesakit luar, bayaran sewa bangunan, bayaran laporan perubatan dan pelbagai bayaran yang dibenarkan dikutip di peringkat hospital.

Percapaian Piagam Pelanggan

Setiap pelanggan akan diberi perkhidmatan yang cekap dan tepat di dalam suasana yang selesa, mesra dan bersopan santun serta diberi maklumat sewajarnya. Pembayaran bil/tuntutan akan diproses dalam masa 14 hari dari tarikh terima dokumen lengkap. Bayaran balik deposit rawatan juga akan dibayar dalam tempoh 1 hari bekerja.

Misi

Unit Hasil akan melaksanakan kutipan hasil dengan bersistem informasi, menyediakan perkhidmatan kaunter yang cekap dan berkesan, menguatkuasakan semua peraturan kewangan dan prihatin terhadap layanan pada pelanggan.

Visi

Menjadi pengurusan hasil bersistem informasi yang terbaik dalam hospital.

Objektif

 • Mengutip hasil hospital melebihi 80% dan mengurangkan tunggakan hasil melebihi 20% selaras dengan peraturan-peraturan kewangan yang berkuatkuasa.
 • Memberi perkhidmatan yang cekap, tepat dan betul serta penuh tanggungjawab demi meningkatkan mutu perkhidmatan.
 • Memberi perkhidmatan yang berkualiti dan mesra pada pelanggan demi meningkatkan imej hospital.

 

Perkhidmatan Yang Disediakan
 • Pendaftaran pesakit yang dirujukkan untuk masuk ke wad.
 • Menerima segala kutipan hasil seperti :
  • Deposit kemasukan ke wad
  • Bayaran bil Hospital Sungai Buloh
  • Bayaran Laporan Perubatan
  • Bayaran Sewa Premis
  • Bayaran Balik Gaji Kakitangan
  • Bayaran Balik Asrama
  • Bayaran Balik Bil Air dan Elektrik
  • Bayaran Deposit External Fixator
  • Bayaran Bil FPP
 • Menyediakan perkhidmatan Pesakit Bayar Penuh (FPP)
 • Menyediakan perkhidmatan pembayaran secara tunai/bank draft/wang pos/kiriman wang/ kad kredit dan debit.
 • Mengembalikan baki wang cagaran kepada pesakit/waris.
 • Menerima dan mengendalikan Surat Jaminan Pesakit yang diterima melalui fax / pos dan emel.

Carta Organisasi

Klik Di Sini

Jadual Waktu Perkhidmatan Unit Hasil dan Bayaran :

KaunterMasa
Kaunter Utama Hasil 7.30 pagi hingga 9.00 malam
Kaunter Klinik Pakar 1 & 2 7.30 pagi hingga 5.00 petang
Kaunter Pendaftaran Rehabilitasi 7.30 pagi hingga 4.00 petang
Kaunter Pendaftaran ED dan PAC 24 jam

Direktori

Talian Utama: 03-61454333
Fax: 03-61563976

KaunterSambungan
Kaunter Utama Hasil 2910 - 2913
Kaunter Laporan Perubatan 2914
Kaunter Pendaftaran Hasil Pakar 1 1193 & 1101
Kaunter Pendaftaran Hasil Pakar 2 1200 & 1201
Kaunter Pendaftaran Hasil PAC 2220
Kaunter Pendaftaran Hasil Kecemasan 3210 & 3212
Kaunter Pendaftaran Rehab 5100
Kaunter Hasil PKKN 03-61561321 samb. 2214

 

NoNamaJawatanSambE-mail
1 Puan Noorhafza Binti Abu Bakar Akauntan (Ketua Unit Kewangan & Hasil) 2923  Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
2 Puan Noraizah Binti Ahmad Ketua Pembantu Tadbir 2921
-
3 Puan Zaleha Binti Abdul Malek Ketua Pembantu Tadbir 2267 -
4 Puan Kasma' Azlini Binti Ahmad Penolong Akauntan 4215 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
5 Puan Anida Binti Atan Pembantu Tadbir (Kewangan) 4215 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
6 Puan Mudmainah Binti Puniran Penolong Akauntan 2252 -
7 Puan Shahidayu Binti Shahimi Penolong Akauntan 2252 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
8 Cik Norpisah Binti M Nor Pembantu Tadbir (P/O) 2252 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
9 Puan Norizan Binti Che Sam Pembantu Tadbir (Kewangan) 4214 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
10 Puan Che Natrah Binti Abdul Rashid Pembantu Tadbir (Kewangan) 2252 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
11 Puan Rosazira Binti Abdul Aziz Pembantu Tadbir (Kewangan) 2267 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
12 Puan Mahirah Binti Ahmad Pahruldin Penolong Akauntan 2267 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
13 Puan Raja Noraini Binti Raja Muhammad Penolong Akauntan 2258 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
14 Encik Mohd Norazmi Bin Asrin Penolong Akauntan 4212 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
15 Puan Marliana Binti Mohammad Zawawi Pembantu Tadbir (Kewangan) 4214 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
16 Encik Kamaruzzaman Bin Mohamed Ketua Pembantu Tadbir (Kewangan) 2267 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
17 Puan Fatin Farhanah Binti Ab. Manaf Penolong Akauntan 2920 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
18 Puan Norazila Binti Abdul Rashid Penolong Akauntan 2919 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
19 Puan Nor Faizah Binti Ab.llah Yasin Pembantu Tadbir (P/O) 2918 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
20 Encik Mohd Fidzhar Bin Asraruddin Pembantu Tadbir (Kewangan) 2917 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
21 Encik Mohd Hafizs Bin Nordin Pembantu Operasi 2917 -
22 Cik Auni Fauzira Binti Ghazali Penolong Akauntan 2916 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Cetak Emel